ТЕХНОЛОГІЯ
ЛОЖКАРСТВА
8 КЛАС
Білевич Ігор Володимирович,
асистент кафедри
педагогіки
і методики технологічної освіти Глухівського національного
педагогічного університету
їм. Олександра Довженка, м. Глухів,
Сумська обл.
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
У Державній національній програмі «Освіта» («Україна
XXI століття») зазначено, що одним із стратегічних завдань реформування освіти
є формування творчої особистості. Саме тому забезпечення варіативності змісту
навчання для кожного учня, створення умов для розвитку й самореалізації кожної
особистості шляхом розробки достатньої кількості програм курсів за вибором є
надзвичайно актуальною проблемою на сьогодні.
Розвиток творчих здібностей — це важливе завданням шкільної
освіти, адже саме творча особистість досягає успіху в різних видах професійної
діяльності. Доведено, що розвиток творчого потенціалу учнів на основі
національних традицій народного мистецтва й ремесел гармонійно й позитивно
впливає на формування особистості в цілому. Адже на сприймання та створення власноруч
творів декоративно-прикладного мистецтва впливає навіть менталітет, генетична
пам'ять. Курс «Технологія ложкарства» розраховано на тих учнів, які цікавляться
народними ремеслами, мають здібності (або прагнуть їх розвинути) до ручної
обробки різних матеріалів.
Програму курсу за вибором «Технологія ложкарства»
розроблено для учнів 8
класу. Основний зміст курсу містить відомості про одне з найдавніших і
найпоширеніших українських народних деревообробних ремесел — ложкарство. Його історія
сягає кілька тисяч років. Ложкарство й сьогодні залишається улюбленим заняттям
народних майстрів. Крім того, дерев'яні ложки широко використовують у побуті.
Звісно, велику кількість ложок виготовляють за допомогою верстатів, але такі
ложки однозначно поступаються в естетичному плані виробам, виготовленим уручну.
Мета
курсу:
ознайомлення учнів із народними традиціями ложкарства, технологією
виготовлення дерев'яних ложок, а також формування як загальних, так і
специфічних для ложкарства вмінь ручної художньої обробки деревини
Складові цієї мети реалізують через завдання курсу:
•
ознайомлення з історією розвитку ремесла в Україні,
регіональними традиціями виготовлення ложок;
•
формування знань технології виготовлення ложки;
•
формування в учнів умінь і навичок виконання
робочих прийомів і трудових операцій у процесі оволодіння технологією виготовлення
ложки;
•
закріплення, удосконалення вмінь і навичок
виконання трудових операцій, набутих у чнями під час роботи в навчальних майстернях;
•
розвиток творчої уяви й образного мислення;
•
розвиток координації й точності рухів, інших
професійних якостей у процесі проектування та виготовлення ложок;
•
залучення учнів до відродження та примноження
традицій рідного краю;
•
виховання
національної самосвідомості учнів;
•
виховання загальної культури, творчого ставлення
до праці.
Виготовлення ложки, усупереч загальнопоширеній думці, — процес досить складний і
творчий, позаяк різноманітність функцій цього виробу як в обрядах, так і в
повсякденному побуті українців зумовила багатство форм і оздоблення.
Під час виготовлення ложки учні мають змогу
ознайомитися з різними ручними й механізованими операціями:
•
як специфічних для даного виду ремесла (вибирання
внутрішньої частини виробу);
•
так і загальних: пиляння; рубання;
стругання тощо.
Навчання ложкарству не потребує створення в навчальній
майстерні спеціальних умов, а матеріал для виготовлення ложки є доступним.
Пошук форми виробу з оптимальним поєднанням ер- гономічності й естетичних
якостей є важливим етапом проектно- технологічної діяльності учнів і сприяє
розвитку творчої уяви, просторового мислення, естетичного смаку.
Після вивчення курсу учень повинен знати:
•
регіональні особливості ложкарства;
•
основні композиційні закони, прийоми, особливості
їх застосування в процесі розробки форми та оздоблення ложки;
• технологічні характеристики
матеріалів, іцо використовують
для виготовлення ложок;
•
конструктивні й художньо-декоративні елементи
ложки;
•
технологію виготовлення дерев'яної ложки;
критерії оцінювання правильності
виконання технологічних операцій та якості декоративних і художньо-ужиткових
ложок;
•
правила безпечної праці й санітарно-гігієнічні
норми під час виготовлення ложок.
Після вивчення курсу учень повинен уміти:
•
розробляти ескізи форми ложки в традиційному
стилі; перетворювати природні форми шляхом стилізації;
•
користуватися ручним і механізованим інструментом,
готувати його до роботи;
•
виготовляти ложку та виконувати оздоблення;
•
раціонально організовувати робочі місця,
дотримуватись правил безпечної праці й санітарно-гігієнічних норм;
•
добирати й готувати матеріал, визначати його
фізико-механічні, технологічні властивості;
•
оцінювати якість довбаного виробу на різних етапах
його виготовлення.
Засвоєння теоретичного матеріалу доцільно проводити
під час практичних робіт, не витрачаючи на це окремо навчальний час.
Під час роботи в навчальній майстерні особливу увагу
слід звертати на дотримання учнями правил безпечної роботи, виробничої
санітарії й особистої гігієни, навчати їх тільки безпечних прийомів роботи,
ознайомлювати із заходами попередження травматизму.
Рекомендації щодо роботи з програмою
Розподіл годин у навчальній програмі орієнтовний.
Учитель може вносити зміни щодо розподілу годин, відведених на вивчення окремих
тем, змінювати послідовність викладу змісту.
Вибір об'єктів праці залежить від рівня .здібностей
учнів до Цього виду діяльності, наявних матеріалів, інструментів. Рекомендовано
починати з виготовлення нескладного виробу за готовими шаблонами. Це допоможе
забезпечити успіх учнів на початковому етапі навчання, що важливо для підтримання
інтересу й отримання задоволення від результатів праці. Техніки декорування
учні Можуть обрати самостійно, виявляючи власну творчість у складанні
композиції оздоблення. /elb/logkarstvo.doc Завантажити |