Понеділок, 29.04.2024, 21:09
Вітаю Вас Гість | RSS

Офіційний сайт відділу освіти Сквирської РДА

Меню сайту
...

n_1258.png" style="width: 150px; height: 59px;" />

Статистика
Rambler's Top100
Онлайн всього: 3
Гостей: 3
Користувачів: 0
Вхiд

Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Електронна бібліотека

Головна » Статті » Трудове навчання

Курси за вибором 8-9 класи. Навчальні програми

ОСНОВИ ТЕХНОЛОГІЇ ПРИГОТУВАННЯ

КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ

8 КЛАС

Хоруженко Тетяна Анатоліївна, старший викладач кафедри педагогіки та методики технологічної освіти Глухівського національного педагогічного університету ім. Олександра Довженка, м. Глухів, Сумська обл.

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Однією з основних умов життєдіяльності організму людини є харчування. Адже саме від організації режиму харчування, його збалансованості за основними поживними речовинами й опти­мальною калорійністю залежать здоров'я, працездатність і три­валість життя людини. Кондитерські вироби є невід'ємною час­тиною раціону харчування. Вони мають привабливий зовнішній вигляд, гарний смак, високу калорійність завдяки вмісту вуглево­дів (крохмалю, цукру) і жирів, є одними із постачальників білків, мінеральних речовин і вітамінів групи Б, РР, А, легко засвоюються організмом людини. Якість приготовлених кондитерських виробів залежить від майстерності кондитера, його вміння правильно здій­снювати технологічний процес і використовувати природні особли­вості сировини, а також від його естетичного й художнього смаку.

Відповідно до завдань освітньої галузі «Технологія» курс за ви­бором «Основи технології приготування кондитерських виробів» сприяє формуванню в учнів культури праці й побуту, навичок ра­ціонального ведення домашнього господарства. Мета курсу: оволо­діння учнями технологією приготування кондитерських виробів, здійснення допрофільної підготовки й усебічного розвитку шко­лярів.

Завдання курсу за вибором:

         ознайомлення із загальними відомостями про харчові про­дукти;

         оволодіння технологією приготування кондитерських виробів із дотриманням правил безпечної праці й санітарно-гігієнічних вимог;

         формування вмінь здійснювати органолептичне оцінювання якості кондитерських виробів;

           виховання культури споживання їжі, розвиток естетичних смаків.

Учні повинні знати:

           значення кондитерських виробів у харчуванні людини;

           вимоги до сировини, що використовують у кондитерському ви­робництві;

           способи розпушування тіста;

           види тіста, класифікацію оздоблювальних напівфабрикатів і виробів із тіста;

           основні технологічні процеси виготовлення виробів із тіста;

           сутність процесів, що відбуваються в тісті під час його замішу­вання, випікання й охолодження;

           асортимент кондитерських виробів із різних видів тіста;

           технологію приготування оздоблювальних напівфабрикатів, різних видів тіста і виробів із них;

           ознаки готовності й вимоги до якості кондитерських виробів;

           правила організації робочого місця;

           правила безпечної праці й санітарно-гігієнічні вимоги під час роботи в кухні-лабораторії.

Учні повинні вміти:

           добирати продукти, інвентар і посуд для приготування ви­робів;

           готувати продукти для приготування тіста й оздоблювальних напівфабрикатів;

           готувати оздоблювальні напівфабрикати, різні види тіста й ви­роби з них;

           естетично оформлювати готові кондитерські вироби;

           сервірувати стіл для споживання їжі;

           визначати якість приготовлених кондитерських виробів;

           пояснювати причини браку оздоблювальних напівфабрикатів, різних видів тіста й виробів із них;

           організовувати робоче місце для приготування виробів;

           дотримуватися санітарно-гігієнічних вимог, правил безпечної праці в роботі з різальними інструментами, нагрівальними при­ладами й гарячими рідинами.

В основу програми курсу за вибором « Основи технології приготу­вання кондитерських виробів» покладено проектно-технологічний підхід. У процесі вивчення навчального матеріалу в учнів погли­блюють знання про сутність та етапи проектно-технологічної діяль­ності, формують уміння з проектування кондитерських виробів.

Програма розрахована на 35 годин. Навчальний матеріал згру­повано за темами. У програмі подано зміст теоретичного матеріалу, лабораторних і практичних робіт. Орієнтовний перелік виробів ви­значено з урахуванням складності їхнього приготування [4; 5; 7; 8]. На заняттях рекомендовано використовувати технологічні кар­ти та схеми під час приготування певних кондитерських виробів, у тому числі розроблені учнями.

Вивчення курсу за вибором «Основи технології приготування кондитерських виробів» завершують виконанням і захистом твор­чого проекту, що й визначає результативність роботи учнів.

Рекомендації щодо роботи з навчальною програмою

Розподіл годин у навчальній програмі орієнтовний. Учитель може вносити зміни до розподілу годин, відведених програмою на вивчення окремих тем, а також змінювати послідовність вивчення тем. Учитель також має право вирішувати, які вироби обрати для приготування учнями.

Згідно з даною програмою на вивчення предмета відведена 1 го­дина на тиждень у 8-му класі. Отримані знання та вміння можуть бути поглиблені в ході вивчення варіативних модулів «Технологія приготування страв. Традиції української національної кухні» у 9 класі й «Технологія хлібопекарського та кондитерського вироб­ництва» у 10-11 класах, профільної програми «Кулінарія» у 10- 11 класах.

 Завантажити повністю

 


Категорія: Трудове навчання | Додав: Адмін (09.12.2012)
Переглядів: 658 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук по сайту
...

РС ГУ ДСНС

Годинник
Архів записів
Система ІСУО


Освіта ua

Відділ освіти Сквирської РДА м. Сквира, вул. Богачевського, 55, 09000 skviravo@ukr.net