Вівторок, 11.08.2020, 10:56
Вітаю Вас Гість | RSS

Офіційний сайт відділу освіти Сквирської РДА

Меню сайту
...

Статистика
Rambler's Top100
Онлайн всього: 5
Гостей: 5
Користувачів: 0
Вхiд

Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Головна » 2013 » Березень » 4 » Інструктивно-методична нарада з питань організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах району
18:55
Інструктивно-методична нарада з питань організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах району

04.03.2013 року на базі районного методичного кабінету відбулась інструктивно-методична нарада з медичними працівниками та відповідальними за організацію харчування у загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладах.

            Участь у роботі наради взяли: Райко Алла Миколаївна, помічник лікаря—епідеміолога відділу епідеміологічного нагляду Білоцерківського міжрайонного управління Головного управління Держсанепідемслужби у Київській області, Дьяконова Наталія Василівна, помічник лікаря—епідеміолога відділу епідеміологічного нагляду Білоцерківського міжрайонного відділу лабораторного центру Державної установи «Київський обласний лабораторний центр Держсанепідемслужби в Київській області», Барабан Людмила Анатоліївна та Іващенко Тетяна Григорівна, представники ФОП Гитченко А.Ю., підприємства, що надає послуги з організації гарячого харчування, голова районної організації профспілки працівників освіти Нагула О.А., консультант-координатор Сквирського районного центру «Світ споживача».

            На нараді піднімалось питання забезпечення збалансованим, раціональним та безпечним харчуванням дітей різних вікових категорій з різним рівнем енерговитрат, дотримання режиму харчування, правильне поєднання продуктів харчування, питання правильного зберігання, обробки та дотримання санітарного законодавства та гігієнічних норм.

Останнім часом серед населення України збільшилась захворюваність на так звані хвороби цивілізації (атеросклероз, ішемічна хвороба серця, інфаркт міокарда, інсульт, цукровий діабет, ожиріння, захворювання кишково-шлункового тракту, рак, гіпертонічна хвороба, карієс зубів та ін.), що пов’язано з неправильним, нераціональним та незбалансованим харчуванням.

            Серед працездатного населення України надмірну масу тіла має кожний четвертий мешканець, а майже у 30 % людей виявляють ожиріння. У зв’язку з тим, що для сучасного суспільства характерний малорухомий спосіб життя, нераціональне харчування зі збільшенням кількості рафінованих продуктів, переїдання, приймання їжі у значній кількості на ніч, постійні психологічні стреси, зростає частота ожиріння серед осіб будь-якого віку, особливо молоді.

            За статистичними даними, у більшості економічно розвинутих країн світу ожиріння перетворилося на одну з найактуальніших соціальних проблем. Значимість цієї проблеми пов’язана з інвалідизацією осіб молодого віку та зменшенням загальної тривалості життя за рахунок розвитку тяжких супутніх захворювань.

            Оскільки харчування посідає провідне місце в рейтинговій шкалі збереження та зміцнення здоров’я дітей, наша держава постійно приділяє увагу достатності, повноцінності та безпечності харчування учнів.

            Речовини, що їх організм отримує з навколишнього середовища, є для нього будівельним матеріалом і джерелом енергії. Ї́жу людина споживає для підтримки свого життя.

            Найбільш привабливою серед багатьох систем харчування є система збалансованого харчування, це така система, згідно з якою кількість їжі, що споживається, повинна відповідати енергетичним витратам людини, тобто повинен досягатись енергетичний баланс.

            Збалансоване харчування при оптимальному режимi прийому їжi це раціональне харчування. Проблема рацiонального харчування не нова, вона з’явилася не сьогоднi, а iснувала практично на всiх етапах розвитку людського суспiльства.

            Збалансоване харчування, це, у свою чергу, повноцiнне харчування, яке характеризується оптимальною якiстю їжі та оптимальними, тобто такими, що відповідають фiзiологiчним потребам органiзму, спiввiдношеннями між окремими компонентами їжi.

            Харчування є рацiональним, якщо воно в повній мірі компенсує енергетичнi витрати органiзму, вмiщує всi необхiднi для життєдiяльностi речовини iншого призначення, передусім, вiтамiни, харчовий рацiон за кiлькістю та набором харчових продуктiв повністю вiдповiдає ферментативним можливостям шлунково—кишкового тракту.

            Нормальна життєдіяльність організму можлива лише тоді, коли всі витрати енергії за добу будуть компенсовані речовинами, що потрапляють з їжею за цей же період. Якщо ці умови не виконати, тобто їжа недостатньо компенсуватиме витрати, організм починає жити за рахунок власних клітин та органів.

            Для організму дитини важливо, щоб їжа містила усі необхідні поживні речовини в певному співвідношенні (так, для дошкільнят та дітей молодшого шкільного віку співвідношення білків, жирів, вуглеводів має складати: 1:2:3, для учнів 11-17 років, як і для дорослих: 1:1:4). Без задоволення норми фізіологічних потреб організму в білках, жирах, вуглеводах, мінеральних речовинах та вітамінах порушується нормальний ріст, фізичний та розумовий розвиток дітей.

            Для організації раціонального харчування велике значення має калорійність їжі, при цьому має враховуватись довжина тіла, маса тіла, вік, стать, характер діяльності, період року, температура навколишнього середовища. Основою для обґрунтування калорійності дітей різного віку є загальні витрати енергії.

            Важливе значення для правильної організації харчування має режим харчування.

            Завданням адміністрації закладу є зробити харчування збалансованим для дітей різних вікових категорій з різним рівнем енерговитрат, правильно поєднати продукти чи замінити їх іншими в разі необхідності, правильно зберігати, обробляти, дотримуючись гігієнічних норм, підтримувати харчоблок у належному стані.

Завантажити матеріали семінару.


Переглядів: 1156 | Додав: Адмін | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук по сайту
...

РС ГУ ДСНС

Календар
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Годинник
Архів записів
Система ІСУО


Освіта ua

Відділ освіти Сквирської РДА м. Сквира, вул. Богачевського, 55, 09000 skviravo@ukr.net